tisdag 8 mars 2011

Colting- och Ferry-style

Kan bara inte alla i synnerhet elitidrottare men även alla andra vanliga dödliga först läsa denna artikel: Jonas Colting vs Axa - Kolhydratsbluffen, sedan läsa den här boken: http://www.bokus.com/bok/9789113033143/ferry-food-lchf/ (tips: klicka på 'provläs'-knappen), sedan ta sig en rejäl funderare och sedan skiva ner sina synpunkter i kommentarsrutan här nedanför?

11 kommentarer:

  1. jag har bara läst den första länken, men tänker ha åsikter ändå (haha). Jag tycker att Colting gräver sig en egen grop, det vettiga han har att säga drunknar totalt i vimsighet (vilka vänder han sig till? elitidrottare? inom vilka grenar? motionärer? "alla"?), en paranoid och konspiratorisk ton som är svår att ta på allvar plus ett gäng rena och nästan fånigt uppenbara överdrifter. Det ger ju en helhet som mest skriker sensationslystnad och mediekåthet och får åtminstone mig att inte vilja ta till mig någonting av det överhuvudtaget.

    Därmed inte sagt att han inte har sina poänger, alltså.

    SvaraRadera
  2. Betydligt ödmjukare inställning från Ferry Foods sida, såg ut att vara mumsiga recept också. Intressant läsning det där. Tänk om folk kunde fatta att en varierad kost är en bra kost, vad lätt det hade varit.

    SvaraRadera
  3. Tack Lisa! Men om du ser hans artikel som något som i första hand ska väcka debatt och tankar kring kolhydratkost som ju fått stå ganska oemotsagd under väldigt många år, snarare än att det är en kostplan för en speciell målgrupp?
    För visst är det intressant att det finns folk som vinner OS-guld i en uthållighetidrott som skydskytte, genomför Ironman och klarar av Vasaloppet med minimal mängd kolhydrater när vi alltid blivit inpräntade att konlhydrater är ett absolut måste för en idrottare?
    Jag är själv ingen förespårkare för just LCHF-kost utan jag tycker det är mer intressant det man ofta får på köpet; ren mat som inte är processad och som man vet vad den innehåller. En näve ekologiska nötter känns ju så sjukt mycket bättre än en dl mûsli innehållandes 25 olika ingredienser, för att ta ett exempel.

    SvaraRadera
  4. Suneson; Ferry är grym! Synd att han inte tog nån medalj idag bara, han hade kanske glykogenbrist, vem vet... ;)

    SvaraRadera
  5. Jag håller i stort med Lisa, och efter att (tidiare) ha läst diverse märkliga texter signerade Colting har jag svårt att riktigt ta honom på allvar.
    Men visst, resultaten talar...

    Hursom läste jag av en händelse just i en bok att "Fördelar med att använda glukos som bränsle är bla.
    1 att glukos är en sorts universalbränsle, som kan användas av alla celler i kroppen
    2 att glukos till skillnad från fettsyror effektivt kan transporteras över blod-hjärn-barriären
    3 att glukos till skillnad från fettsyror och ketonkroppar kan användas för ATP-bildning i frånvaro av såväl syre som mitokondrier
    4 att något mer ATP kan bildas per förbrukad syremolekyl med glukos som energikälla än med fettsyror"
    (Om kroppens omsättning av kolhydrat, fett och Alkohol, Anders Eklund)

    Så visst tycks det finnas uppenbara fördelar med att ställa sig på startlinjen med mycket glykogen i kroppen!
    Såklart har fett övertag på vissa områden också, men det var väl inte vad det handlade om här.

    Vegetarisk blandkost är min melodi även i fortsättningen, med en försvarlig dos kolhydrater både före och efter tävling.

    SvaraRadera
  6. ja det håller jag med om, och det säger ju sig självt att varierad, näringsrik och "ren" (närodlad/ekologisk/oprocessad/osv) mat är bättre än ett paket snabbnudlar om man ska se det ur ett helhetsperspektiv, och det är där jag menar att colting också har poänger, men det håller ju även axa med om i sitt svar. det jag tycker de belyser, till skillnad mot colting, är dels att det inte finns vidare mycket lchf-forskning (särskilt inte några långtidsstudier, av förklarliga skäl) och att lchf dels inte är något som passar alla.

    utöver det finns det ju också andra perspektiv att ta hänsyn till tycker jag, typ ekonomiska, ekologiska etc. har lchfanhängarna (det är ju ytterst sällan det finns vegetarianer här vad jag vet) tex något grepp om vad köttindustrin kostar i både rena $, etik och miljövinklar, och vad är i så fall deras åsikt om det? det är det sällan man hör något om.

    man kan också tänka på tycker jag, att colting sysslar ju också med en ganska extrem variant av konditionsidrott, det finns ju inte en chans att kunna genomföra sådana distanser på glykogenlager så det är klart att en god förmåga till fettförbränning blir viktigt för honom. sedan, om jag har förstått det rätt, så tävlar han väl inte utan kolhydrater? men det gör ferry, eller? jag har inte järnkoll här...

    SvaraRadera
  7. Intressant att du tar upp detta ämne! Det finns mycket att diskutera kring detta. Att det ska vara kolhydrater har ju varit den enda sanningen. Att det kommer en kille och vinner OS-guld utan kolhydrater är spännande! Viktig poäng du har om ren mat, så mycket dåliga halv- och helfabrikat som finns i affären idag är rätt skrämmande kan jag tycka.. Varför inte diskutera lite mat nästa gång vi ses? ;)

    SvaraRadera
  8. Spännande! Håller med om att Coltings artikel är aningens rörig, precis som hans böcker. Men i "Den nakna hälsan" är han (åtminstone lite) tydligare med vilka han egentligen vänder sig till. Han är även väldigt tydlig på att han skiljer på hälsa och elitidrott. Men jag tycker det är svårt att läsa hans inlägg/böcker och ta det hela seriöst. Det är som sagt var hans tankar och ideér, han förkastar de "normala" kolhydratsteorierna med bakgrunden att de saknar bevis. Istället förespråkar han någonting om hur vi åt på stenåldern och att vi inte har ändrats sedan dess, var har han sina "bevis" för att det trots allt skulle ha varit det bästa?

    Han har goa inlägg om att man inte ska äta kolhydrater men jag tolkar allting som att mycket frukt och quinoa är bra. Båda dessa är väl ändå rätt kolhydratrika. Motsägelse?

    Angående Ferrys bok så ligger den på kommande "att-läsa-listan". Men vore intressant att veta om han (likt colting) vid tävling utnyttjar sportdrycker och liknande kolhydratkällor, det skulle jag tro.

    En sak är säker, det skulle nog bli svårt att föda hela jordens befolkning med enbart kött, men det är nog en helt annan sak.

    Kul att för en gångs skull få läsa en replik på Coltings alla provocerande inlägg :)

    SvaraRadera
  9. Colting vs Axa var bra läsning tycker jag och även de kommentarer som fallit här är tänkvärda. Själv vet jag inte riktigt vart jag står i frågan annat än att jag inte tror att gluten och laktosprodukter är särskilt nyttigt. Jag har sedan 6 år tillbaka uteslutit detta helt ur min kost och upplever stor skillnad på känslan i kroppen och att jag framförallt har betydligt färre sjukdagar på ett år, de inträffar mycket sällan nu för tiden.

    Jag kan väl säga så mycket som att jag inte tror att det är bra att proppa kroppen full av kolhydrater som är baserade på vete/gluten eller liknande. Jag är inte heller säker på att kolhydratladdning inför tävlig är optimalt då jag kan känna mig lite seg när jag gör dessa.

    Det va värst va funderingar du fick igång med dessa artiklar Maja, riktigt kul och det känns som att man skulle kunna diskutera detta mycket mer men nu har jag skrivkramp i fingrarna och borde verkligen plugga, Suck!

    SvaraRadera
  10. Jerk, bra att du redogör för kolhydratfördelarna men tyvärr säger det inte mig så mycket vad en bättre transport över blod-järnbarriären får för konsekvenser när ska ska prestera maximaltfysiskt, du får gärna utveckla. Och att stå på startlinjen med mycket glykogen kanske är bra, men hur länge räcker den energin?

    En annan sak som jag har funderat på som hänger ihop med ovanstående är huruvida det fungerar att försöka vinna Vasaloppet i en spurt om man laddat med fett/protein kontra kolhydrater? Och vad får den sista sockerboosten man tar nån kilometer innan mål för effekter hos en person som är van att äta kolhydrater och en som inte är det?

    Lisa och Peter; så vitt jag har förstått Ferry så tävlar, laddar och återhämtar han sig utan mängder av kolhydrater. I sin kokbok beskriver han hur han laddade med fetyoghurt och nötter inför sin första tävling med den nya kosten och hur han hade mycket energi kvar under hela loppet och vann. Att det gick bra på just en tävling är inget bra argument i sammanhanget eftersom det kan ha många olika förklaringar men poängen med det exemplet blir att det visar att det går, att det är möjligt, att klara sig utan mängder av kolhydrater, uppenbarligen.

    Köttindustrin är definitivt inget man vill stödja Lisa, men det är inte den övriga matindustrin heller! Utifrån beskrivningen i böckerna "Den nakna kocken" och "Äkta vara" får jag känslan av att livsmedelsindustrin, tex framställandet av en Pågenlimpa, varken är etisk, miljövänlig eller speciellt billig. Ok, limpan är kanske billig (ok, förvisso billig kortsiktigt, kvantitativt, sett)
    Att en strikt LCHF-kost med mängder av kött och smör är en lyxtillvaro få förunnat och att den har negativa konsekvenser för både miljö och ekonomi är jag den första att skriva under på! Detta i kontrast till Ferrys leverne där han baserar sin kost på egenskjutet vilt och egenplockad svamp och bär och där även övriga ingredienser såsom smöret, grädden, äggen och fisken är "rena" produkter som jag har betydligt lättare att köpa.

    Sedan kommer Jimmies aspekter in i bilden, och det är även aspekter som jag lärt mig lite mer om sedan min mamma blir glutenintolerant; hur bra mår våra kroppar av gluten och laktos i så stora mängder som det faktiskt tenderar att bli hos idrottare framförallt? Jag har inga studier eller expertutlåtanden att komma med här men däremot vet jag många i min omgivning som tycker sig må bättre i många avseenden med mindre gluten och/eller laktos. Några Ferryexempel också: bättre sömn, bättre mage, piggare, färre sjukdagar (en konsekvens av att dra ner på kolhydrater blir ju ofta att även glutenhalten i kosten sjunker) .

    Jag har inte läst Coltings bäcker men tycker som ni andra att han verkar lite motsgelsefull (sponsrad av Redbull!) men det jag blev inspirerad av var hans perspektiv på prestation och hälsa. Bättre att fokusera på en långsiktigt god hälsa som ger förutsättningar för att kunna träna och prestera bra på sikt, istället för att äta och leva för att prestera på topp precis just nu.

    SvaraRadera
  11. Jag önskar att jag kunde ge bra svar på de frågorna, men jag är för dåligt skolad i metabolismfrågor (därav boken...) för att kunna säga något säkert.
    Men att hjärnan behöver energi för att vi ska fungera ordentligt (läs: inte dö) torde vara uppenbart. Denna energi tas alltså upp från molekyler som passerat blod-hjärnbarriären. Metaboliter från fettsyror och aminosyror kan ombildas till kolhydrater i kroppen, men det är inte lika effektivt ur energisynpunkt.

    Glykogen lagrat i musklerna kan snabbt omsättas i energi, i form av rörelse. Jag ska ärligt talat säga att jag inte vet exakt hur de olika kosttyperna påverkar glykogendepåernas storlek och utseende, men enligt den traditionella "kolhydratladdningsmetoden" så ska en tömning följt av kolhydratladdning ge ett rikt och välförgrenat glykogen som snabbt går att omsätta när det är så dags.

    Enligt hörsägen så förbrukar en normalstor konditionsidrottare sitt muskelglykogen på 1,5-2 timmar, för att därefter huvudsakligen gå över på fettförbränning. Det är ungefär då det brukar börja kännas lite tufft på långpassen...
    Om man kontinuerligt fyller på med socker längs vägen så blir det förstås en annan femma.
    Kanske är en person som är van att bara gå på fett bättre anpassad för den tunga belastningen längre in i loppet.

    Jag vet inte hur de metabola systemen påverkas i stort av de olika kostsorterna heller. Enzymaktiviteten och -koncentrationen längs de metabola färdvägarna bör förändras beroende på vad de mest får jobba med, vilket (enligt mina lekmannamässiga spekulationer) borde leda till ett sämre utnyttjande av de näringsämnen man vanligtvis utesluter ur kosten.
    För att ta hem vasaloppet i en spurt tror jag att det är antal träninsgtimmar och mängd jävlaranamma som sätter gränserna.

    Angående laktosen så är det väl rätt vanligt att vuxna människor inte tar det särskilt väl. Vår till majortieten laktostoleranta vuxna befolkning utgör globalt sett ett undantag.

    SvaraRadera